Skumringstime Foto: Jacob Mellåker

16/11/23

 

Litteratur
Foto: Jacob Mellåker

Skumringstime

16.11.23
I forbindelse med Nordisk Litteraturuge vil der i skumringstimen blive læst op af bogen “Stargate”, skrevet af den norske forfatter Ingvild H. Rishøi.

Brudstykker af bogen læses op af Kirstine Grøngaard som er bibliotekar på Brønderslev Bibliotek. Peder Kristensen vil i forlængelse af oplæsningen fra ”Stargate” fortælle om den svenske forfatterinde Selma Lagerlöfs liv og forfatterskab, og knytte det sammen med en kort gennemgang af enkelte af hendes værker: Bl.a. debutromanen ”Gösta Berlings Saga”, romanerne ”Jerusalem”, ”Hr. Arnes Penge” og ”Kejseren af Portugalien”, samt ”Kristus-legenderne”, bogen om ”Niels Holgersens vidunderlige rejse” og endelig hendes egen erindringsbog ”Mårbacke”. Selma Lagerlöf modtog som den første kvinde i verden Nobels litteraturpris i 1909 og blev verdensberømt i sin levetid. Hun engagerede sig politisk, bl.a. i kampen for stemmeret til kvinder, modtog talrige inden- og udenlandske hædersbevisninger. Hendes bøger handler gerne om bondeliv i Nord-Sverige (Värmland), men hendes fortællinger var hellere romantiske end realistiske. Hun indvævede bl.a. gamle fortællinger og historier i det hun skrev.  Hun døde i 1940 – 81 år gammel på sin herregård Mårbacke, som hun også blev født på, men i mellemtiden havde købt tilbage efter at hendes far havde måttet afstå den ved en tvangsauktion.

Vi synger også et par sange og der serveres kage.

Nordisk Litteraturuge (link åbner i nyt vindue) har været et kulturprojekt i mere end 20 år som har haft som mål at sprede læselyst, litteratur og den nordiske fortælletradition over grænserne. Det som 1995 startede som en ambitiøs idé, har gennem årene vokset til et årligt arrangement med ca. 165 000 unge og voksne deltagere. Nordisk litteratur er i år fra d. 13-19 november og udover Skumringstime er der også Morgengry for børn. Den prisbelønnede forfatter, Ingvild H. Rishøi, blander moderne hverdagsrealisme med referencer til de klassiske nordiske fortællinger. Ingvild H. Rishøi (f. 1978) debuterede i 2007 med novellesamlingen La stå. Stargate er en julehistorie om håb, svigt og drømme, set ud fra barnets perspektiv.

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Target
For voksne