Tirsdagstræf - især for mænd

Foredrag & debat

Tirsdagstræf – især for mænd

13.02.24
Kenneth Kristensen: “Skudt ned over Vendsyssel”

Historien om to engelske flyvere som blev skudt ned ved henholdsvis Kanderstederne 1940 og Hals 1941. Deres flugt og tilfangetagelse af tyskerne.

Hello Mr. Kristensen this is Norman Powell, I am calling you from the Hotel Herman Bang. Sådan begyndte en telefonsamtale en sen aften i begyndelsen af juni 2000. Herren, som havde ringet mig op, var en tidligere engelsk flyver i Royal Air Force. Har var netop ankommet til Frederikshavn, hvor han skulle besøge tre gamle flyvekammerater, som han ikke havde været sammen med siden 1941. Powell ringede i den forbindelse til mig for at høre, om han kunne aflægge mig et besøg den følgende dag, hvilket han naturligvis var velkommen til. Det efterfølgende møde med Mr. Powell blev en stor oplevelse og gav stof til eftertanke.

Det var Powells andet besøg i Danmark. Hans første møde med Danmark havde ikke været så behageligt. Vi skal mere end 60 år tilbage i tiden, for at fortælle hvad der lå til grund for Powell besøg i Nordjylland. Nemlig da han blev skudt ned over Hals Barre i 1941.

Et år før var samme skæbne overgået en anden flyvere, nemlig Bernhard Pop Green. Flyet han var ombord i blev ramt at tyskernes kugler ved indsejlingen til Frederikshavn og flyet styrtede ved stranden nord for Kandestederne. Også han overlevede krigen, på trods af barske oplevelser i de tyske fangelejre. Han spillede endda en rolle i den nok mest berømte tyske lejr for de flugthungrende englændere under 2. verdenskrig.

Hver den 2. tirsdag i måneden fra 13-15 holdes tirsdagstræf især for mænd på Brønderslev Bibliotek

Der vil være besøg af en oplægsholder samt kaffe og kage.
Det er uden tilmelding; men koster 40 kr. som betales ved indgangen.
Vi anbefaler betaling med MobilePay eller Dankort.

  • HVORNÅR: